Seuraa EPSI Rating Finland

EPSI Ratingin Matkaviestintä 2016 -tutkimus: yksityisasiakkaat tyytyväisimpiä Tele Finlandiin, yritykset Elisaan

Lehdistötiedote   •   Loka 17, 2016 06:00 EEST

Asiakastyytyväisyys matkaviestintä 2016

Operaattorit profiloituvat entistä selvemmin. Vuonna 2016 Tele Finland säilytti asemansa yksityisasiakkaiden ykkösenä operaattoreiden asiakastyytyväisyydessä. Sonera ponnisti viime vuoden viimeiseltä sijalta hätyyttelemään kärkisijaa. Yritysasiakkaiden kärkeen kipusi tauon jälkeen Elisa. EPSI Ratingin vuosittain tekemä Matkaviestintä-tutkimus* tutkii yhtiöiden asiakastyytyväisyyttä ja asiakasuskollisuutta sekä sitä, mikä tekee asiakkaista tyytyväisiä ja uskollisia. Tulokset tuotetaan indeksillä 100, jossa 75 on erittäin hyvä taso.


Yksityisasiakkaat ovat hyvin tyytyväisiä operaattoripalveluiden hintoihin

Yksityisasiakkaat ovat kaikkein tyytyväisimpiä Tele Finlandin tarjoamiin operaattoripalveluihin (77,1) jo viidettä vuotta. Viime vuonna viimeiselle sijalle jäänyt Sonera ponnisti liki tasoihin indeksiluvulla 76,7.
”Toimialan asiakastyytyväisyys Suomessa on erittäin hyvä, 75,3 indeksipistettä. Tele Finland on säilyttänyt ykkösasemansa kaikilla tutkituilla osa-alueilla, paitsi imagossa, jossa Sonera ohittaa sen hienoisesti. Asiakkaiden mielestä Tele Finlandin liittymä vastaa erinomaisesti asiakkaiden tarpeisiin kilpailukykyisillä hinnoilla. Sonera on tehnyt toimialalla kuitenkin suurimman kehitysloikan ja erottuu innovatiivisuudellaan. Odotukset yhtiötä kohtaan ovat kasvaneet 5,7 indeksipistettä. Sonera on myös kyennyt vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin, sillä asiakasuskollisuus on parantunut 5,8 indeksipistettä”, sanoo EPSI Rating Finlandin toimitusjohtaja Tarja Ilvonen.

Kolmanneksi sijoittunut DNA on onnistunut nostamaan yksityispuolella sekä koettua tuotelaatua, asiakasuskollisuutta että vastinetta rahalle toimialan keskiarvoa korkeammaksi. Elisa (74,1) jäi yksityisasiakkaiden viimeiseksi ja ainoana toimijana alle toimialan keskiarvon.

”Yksityisasiakkaat pitävät operaattoreiden hintoja tällä hetkellä erittäin kilpailukykyisinä. Parhaiten asiakkaat kokevat saavansa vastinetta rahalle Tele Finlandilla (80,2) ja vähiten Elisalla (76,1). Asiakasuskollisuus toimialalla on kohonnut hieman viime vuodesta, joten operaattoreiden vilkkaat vaihtoviikot vaikuttavat ainakin tällä erää olevan ohi”, jatkaa Tarja Ilvonen.

Teleoperaattoreita pidetään erittäin luotettavina toimijoina (80,1), vaikka operaattoreiden yhteiskunnallinen vastuullisuus (67,2) jää tutkimuksessa kaikilla toimijoilla alle muutoin hyvän tason. Koettu tuotelaatu, johon kuuluvat mm. verkon kattavuus ja nopeus, on parantunut toimialalla 3,5 indeksipistettä. Vastaavasti koettu palvelunlaatu, mm. operaattorien aloitteellisuus, asiakkaan ajan tasalla pitäminen sekä tavoitettavuus, on sitä vastoin heikentynyt 3,5 indeksipistettä.

Yritysasiakkaiden ykkönen Elisa vakuuttaa laadulla ja imagolla

Yritysasiakkaat ovat kaikkein tyytyväisimpiä Elisaan (72,5), joka pystyi parantamaan asiakastyytyväisyyttään viime vuodesta 4,7 indeksipistettä. ”Operaattorien vahvuudet ja yritysprofiilit näkyvät selvästi. Elisa on profiloitunut selkeästi yritysasiakkaiden operaattoriksi. Yrityspuolella Elisalla on paras imago, ja sitä pidetään myös innovatiivisimpana toimijana. Elisan operaattoripalveluiden laatua pidetään parhaana, ja asiakasuskollisuus on korkein”, kertoo Tarja Ilvonen.
Kaksi vuotta ykköstilaa pitänyt DNA jäi tänä vuonna yrityspuolella hopealle. DNA:lla on kuitenkin kilpailukykyisimmät hinnat ja yritysten odotukset sitä kohtaan ovat suurimmat. Sonera on pystynyt kohottamaan operaattoreista eniten koettua tuotelaatuaan ja pääsi siinä Elisan tasolle, mutta jää jälkeen muista koetussa palvelunlaadussa, asiakastyytyväisyydessä ja asiakasuskollisuudessa.


Matkaviestintä 2016 -tutkimuksen yhteenveto http://www.epsi-finland.org/report/matkaviestinta-2016/


⃰ EPSI Ratingin vuosittain tekemä Matkaviestintä-tutkimus tutkii yhtiöiden asiakastyytyväisyyttä ja asiakasuskollisuutta sekä sitä, mikä tekee asiakkaista tyytyväisiä ja uskollisia. Tutkimuksessa selvitetään toimialan yhtiöiden imagoa, asiakkaiden odotuksia, tuote- ja palvelulaatua sekä vastinetta rahalle. Tulokset tuotetaan indeksillä 100, jossa 75 on erittäin hyvä taso.
Norstat Finland haastatteli Matkaviestintä 2016 -tutkimukseen 952 Suomessa asuvaa 18–79-vuotiasta yksityisasiakasta, sekä 664 yritysasiakasta. Puhelinhaastattelut tehtiin 7.9.-7.10.2016. Indeksi tuotetaan asteikolla
0 – 100, jossa 75 on erittäin hyvä, 60–75 tyytyväinen ja 0-60 tyytymätön.

Lisätietoa:
Tarja Ilvonen, toimitusjohtaja EPSI Rating Finland, +358 50 569 1921, tarja.ilvonen@epsi-finland.org
Johan Parmler, Chief Analyst EPSI Rating Group, +46 73 151 75 98, johan.parmler@epsi-rating.com


EPSI Rating on Pohjoismaiden johtava riippumaton yhtiö yritysten asiakas- ja työtyytyväisyyden tutkimisessa ja mittaamisessa. EPSI Rating tuottaa ja julkaisee puolueetonta tutkimus- ja mittaustietoa toimialojen ei-taloudellisista indikaattoreista. Lisäksi yhtiö tekee yrityskohtaisia tutkimuksia ja tukee johtoa päätöksenteossa. Eri toimialojen, kuten kuntien, terveydenhoidon, energian, pankki- ja vakuutusalan, matkailun, kuljetuksen sekä telealan tutkimustulokset julkistetaan säännöllisesti, ja tiedot ovat vapaasti käytettävissä. Niiden avulla sekä kuluttajat että yritykset voivat vertailla eri toimijoita. EPSI Rating toimii Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi Keski-Euroopassa ja UK:ssa.

EPSI Rating tutkii, miten asiakkaista tulee asiakkaita ja miten he pysyvät uskollisina yritykselle. EPSI Ratingin tutkimukset selvittävät asiakkaiden kokemusten ja yrityksen kanssa käydyn vuorovaikutuksen avulla, mitä mieltä asiakkaat ovat yrityksestä. EPSI Ratingin tutkimusmenetelmä on Tukholman kauppakorkeakoulun suunnittelema ja toimii perustana puolueettomille ja luotettaville tutkimuksille.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.