Seuraa EPSI Rating Finland

Näissä kunnissa asuvat Suomen tyytyväisimmät asukkaat

Lehdistötiedote   •   Maalis 18, 2016 14:15 EET

Tyytyväisimmät asukkaat löytyvät Lempäälästä. Suurten kaupunkien ykkönen on Tampere. Näin kertoo EPSI Ratingin vuosittain tehtävä tutkimus suomalaisten tyytyväisyydestä asuinkuntiinsa. Tyytyväisyysindeksi tuotetaan asteikolla 0-100, jossa 75 on hyvä taso. Tutkimukseen haastateltiin viime vuoden lopulla n. 6 500 suomalaista, joilta kysyttiin palveluihin kohdistuvia odotuksia ja niiden täyttymistä, kunnan suositteluhalukkuutta sekä vastaajan mielipidettä siitä, miten lähellä kuvitteellista, täydellistä asuinkuntaa nykyinen asuinkunta on.


Kehyskunnissa asuvat tyytyväisimmät asukkaat

Suomalaisten keskimääräinen tyytyväisyys asuinkuntaansa oli viime vuonna 68,0, missä on nousua edellisvuoteen yksi indeksipiste. Asukastyytyväisyyden ykköseksi ampaisi 2015 Tampereen naapurikunta Lempäälä. Tänä vuonna 150 vuotta täyttävän Lempäälän asukkaiden tyytyväisyys kuntaansa oli 80,6, missä on nousua huikeat 9,1 pistettä edellisvuoteen verrattuna. Edellisvuoden ykkönen Pirkkala jäi ilman virallista tulosta vähäisen haastattelumäärän takia. Kuopion kupeessa sijaitseva Siilinjärvi säilytti kakkossijansa (78,2) ja Turun naapurikunta Kaarina oli kolmas (77,1). Selkeässä nousussa oli myös Iisalmi (76,7), jossa asukkaiden tyytyväisyys nousi 6,1 pistettä. Asukastyytyväisyys nousi edellisvuodesta eniten Nastolassa (+11,7 pistettä).

Tyytymättömimpiä asuinkuntaansa olivat Kouvolan (59,3) ja Raaseporin (59,5) asukkaat. Kriittisempienkin asukkaiden kuntien, kuten Kouvolan, Raaseporin sekä Savonlinnan tyytyväisyys edelliseen vuoteen verrattuna oli kuitenkin nouseva. Tyytyväisyys omaan asuinkuntaan laski eniten Ylöjärvellä (-8,1 pistettä).

”Kuntarating 2015 -tutkimuksen mukaan asukkaat ovat tyytyväisimpiä kunnissa, jotka sijaitsevat kehittyvien kaupunkien ja hyvien palvelujen läheisyydessä. Tutkimuksessa nousevat Tampereen ja Turun seutu sekä Kuopion ja Lahden kupeessa sijaitsevat naapurikunnat. Näistä kunnista löytyy palvelujen lisäksi myös suomalaisten arvostamaa omaa rauhaa ja luontoa. Tyytymättömimpiä ollaan kunnissa, jotka ovat läpikäyneet kuntaliitoksia, joutuneet rakennemuutoskunniksi tai tekemään taloudellisen tilanteen takia muita merkittäviä säästöjä”, kiteyttää Epsi Ratingin Suomen toimitusjohtaja Tarja Ilvonen.


Tampere on suurten kaupunkien ykkönen

Suurten kaupunkien ykkönen on edelleen Tampere (75,9), jonka asukastyytyväisyys nousi suurista kaupungeista eniten, 4,1 pistettä. Seuraavina olivat Helsinki (72,9) ja Espoo (71,1), joiden asukastyytyväisyys on pysynyt vakaana. Turku (68,9) paransi tulostaan hienoisesti. Kahdenkymmenen parhaan joukkoon sijoittumaton Vantaa pärjäsi keskivertokuntia paremmin (68,3) ja asukastyytyväisyys nousi vuodessa 3,7 pistettä.


Tyytyväiset asukkaat suosittelevat kuntaansa mieluimmin

Suositteluhalukkaimpia asukkaat olivat Lempäälässä, Tampereella, Liedossa ja Kaarinassa. Lempääläisistä lähes seitsemän asukasta kymmenestä suosittelisi asuinkuntaansa mitä suurimmalla todennäköisyydellä ystävilleen. Heikoin suositteluhalukkuus oli Imatralla ja Salossa.

⃰Tutkimus on osa pohjois-eurooppalaista EPSI Rating –ohjelmaa, josta vastaa EPSI Research Center. Norstat Finland haastatteli 6.501Suomessa asuvaa 18–79-vuotiasta henkilöä 25.8.-27.11.2015. Tutkimustuloksissa mukana ovat kunnat, joista on saatu vähintään 25 vastausta. Indeksi tuotetaan asteikolla 0 – 100, jossa 75 on hyvä taso. Virhemarginaalit ovat yleisesti noin +/- 3 indeksipistettä, suurimpien kaupunkien ja valtakunnallisten tulosten osalta +/- 1 indeksipistettä. Tilastollinen merkitsevyystaso on 95 %.


Lisätietoa:

Tarja Ilvonen, toimitusjohtaja EPSI Rating Finland, +358 50 569 1921, tarja.ilvonen@epsi-finland.org

Johan Parmler, Chief Analyst EPSI Rating Group, +46 73 151 75 98, johan.parmler@epsi-rating.com

EPSI Rating on Pohjoismaiden johtava riippumaton yhtiö yritysten asiakas- ja työtyytyväisyyden tutkimisessa ja mittaamisessa. EPSI Rating tuottaa ja julkaisee puolueetonta tutkimus- ja mittaustietoa toimialojen ei-taloudellisista indikaattoreista. Lisäksi yhtiö tekee yrityskohtaisia tutkimuksia ja tukee johtoa päätöksenteossa. EPSI Rating Group tekee vuosittain lähes miljoona haastattelua 50 toimialalla. Eri toimialojen, kuten kuntien, terveydenhoidon, energian, pankki- ja vakuutusalan, matkailun, kuljetuksen sekä telealan tutkimustulokset julkistetaan säännöllisesti, ja tiedot ovat vapaasti käytettävissä. Niiden avulla sekä kuluttajat että yritykset voivat vertailla eri toimijoita. EPSI Rating toimii Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi Keski-Euroopassa ja UK:ssa.

EPSI Rating tutkii, miten asiakkaista tulee asiakkaita ja miten he pysyvät uskollisina yritykselle. EPSI Ratingin tutkimukset selvittävät asiakkaiden kokemusten ja yrityksen kanssa käydyn vuorovaikutuksen avulla, mitä mieltä asiakkaat ovat yrityksestä. EPSI Ratingin tutkimusmenetelmä on Tukholman kauppakorkeakoulun suunnittelema ja toimii perustana puolueettomille ja luotettaville tutkimuksille.