Ohita
ASIAKASTYYTVÄISYYSVUOSI 2023

Tiedote -

ASIAKASTYYTVÄISYYSVUOSI 2023



"Asiakastyytyväisyyden taso koki 2010-luvulla pitkän nousutrendin, joka vuosikymmenen taitteeseen tultaessa kuitenkin kääntyi voimakkaaseen laskuun. Ensimmäinen koronavuosi pudotti lopulta tason lukemiin, jollaisissa se oli ollut edellisen kerran viime vuosituhannen lopulla. Vuosi 2021 ehti jo pysäyttää pudotuksen, mutta kuumimpia pandemiavuosia seurannut vuosi 2022 tuli uuden kriisin leimaamaksi Venäjän hyökättyä helmikuussa Ukrainaan, ja epävarmuuden sekä hintaheilahtelujen värittämän vuoden syksynä asiakastyytyväisyyden mitattiin jälleen laskeneen. Vuonna 2023 laskutrendi kuitenkin jälleen pysähtyi, antaen lisää viitteitä asiakaskokemuksen vahvasta pohjasta, jonka myötä tyytyväisyys ei kriisejä kohdatessaankaan herkästi laske 70-71:n indeksipisteen alle. Ajat ovat haastavat, ja olosuhteisiin nähden näitä huippuvuosista kauas jääviä lukemia voi pitää torjuntavoittoina."

-Heidi Laitinen, maajohtaja, EPSI Rating Suomi

Mistä löytyvät tyytyväisimmät asiakkaat?

Tyytyväisimmät yksityisasiakkaat löytyvät uudisasuntorakentamisen alalta, tyytyväisimmät yritysasiakkaat puolestaan vakuutusalalta.

Yksityisasiakkaiden parissa vuoden 2023 korkeimmat lukemat mitattiin Nurmijärven Sähkön kaukolämpöasiakkaille. Toiseksi rankingissa sijoittuu Seinäjoen Energian sähkönmyynti, ja kolmanneksi yltää pankki- ja rahoitusalan vertailun kestomenestyjä POP Pankki. Muiden toimialojensa voittajat ovat latausoperaattori Tesla, rakennusliike Peab, venevakuutusyhtiö Alandia, Suomen ja Viron välisen laivaliikenteen osalta Eckerö Line, vakuutusyhtiö Turva, puhelinliittymissä DNA, Suomen ja Ruotsin välisen laivaliikenteen osalta Viking Line, laajakaistaliittymissä Elisa, sekä sähkönsiirron osalta Turku Energia Sähköverkot Oy.

Yritysasiakkaiden parista korkeimmat indeksipisteet mitattiin vakuutusyhtiö Turvalle, joka voitti toimialavertailun myös yksityisasiakkaiden parissa. Toiseksi ylsi Kuopion Energia kaukolämpötoiminnoillaan, ja kolmanneksi sijoittui pankki- ja rahoitusalalla toimiva OP Ryhmä.Muut toimialavertailujensa voittajat ovat suosituin sähkönsiirtoyhtiö Oulun Energia Sähköverkko Oy, puhelinliittymissä voiton ottanut DNA, sekä sähkön vähittäismyyjien ykkönen Vattenfall.

Asiakaskokemuksen trendit ovat vahvasti ajassa kiinni

Yhteenvedossamme nostetaan esiin tärkeimmät tekijät asiakastyytyväisyyden taustalla ja esitetään johtopäätöksiä Pohjoismaisista tutkimuksistamme. Digitalisuuteen, henkilökohtaisuuteen, vaivattomuuteen, vastineesteen, kestävyyteen ja proaktiivisuuteen liittyvien vaatimusten kasvu on viime vuosien leimallisimpia kehityskulkuja toimialalta toiseen, ja nyt nämä ovat saamassa seurakseen esimerkiksi tekoälyn optimaalisen hyödyntämisen

Lataa vuoden 2023 yhteenvetomme "Asiakastyytyväisyysvuosi 2023 - EPSI Rating Suomi" alta kohdasta 'Liittyvä media' ja lue lisää asiakastyytyväisyydestä ja sitä koskevista näkemyksistämme.

Aiheet

Kategoriat


EPSI Rating tutkii, miten asiakkaista tulee asiakkaita ja miten he pysyvät uskollisina yritykselle. EPSI Ratingin tutkimukset selvittävät asiakkaiden kokemusten ja yrityksen kanssa käydyn vuorovaikutuksen avulla, mitä mieltä asiakkaat ovat yrityksestä. EPSI Ratingin tutkimusmenetelmä on Tukholman kauppakorkeakoulun suunnittelema ja toimii perustana puolueettomille ja luotettaville tutkimuksille.

Yhteyshenkilöt

Heidi Laitinen

Heidi Laitinen

Lehdistön yhteyshenkilö Maajohtaja +358 (0)50 4068 796

EPSI Rating kehittää toimintaa kanssanne

EPSI Rating auttaa parantamaan yritysten asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyttä tutkitun toimialatiedon avulla, käyttämällä mittarina asiakkaan ääntä. Tuomme esiin niitä asioita, jotka tekevät asiakkaistanne ja henkilöstöstänne tyytyväisempiä. Olemme tutkineet yhteyttä tyytyväisten asiakkaiden, henkilöstön ja yritysten välillä yhteistyössä Tukholman kauppakorkeakoulun kanssa vuodesta 1989 saakka. Asiakas- ja henkilöstötyytyväisyys näkyy parempana kannattavuutena sekä kykynä uudistua nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Kuulumme EPSI Rating Groupiin. Omistajamme on Swedish Institute of Quality SIQ. Teemme tutkimuksia Pohjoismaissa ja Euroopassa. SIQ on voittoatavoittelematon julkisomisteinen ruotsalainen organisaatio, jonka tehtävänä on edistää laatujohtamista.

EPSI Rating Finland
PL 400
00181 Helsinki
Suomi