Tiedote -
MITEN KESTÄVIKSI SÄHKÖNSIIRTOYHTIÖT KOETAAN SUOMESSA?
SÄHKÖNSIIRTOALAN KESTÄVYYSHAASTEET JA ONNISTUMISET 2024
EPSI Ratingin Kestävyysindeksi (Sustainable Development Index, SDI) on EPSIn perusteellisiin tutkimuksiin ja laajaan asiakasanalyysiin pohjautuva mittari, joka tarjoaa syvällisen katsauksen yritysten kestävän kehityksen toimintaan asiakkaiden näkökulmasta. Indeksi mittaa ja arvioi, kuinka vastuullisesti yritykset asiakkaiden mielestä toimivat niin sosiaalisesti, ympäristöllisesti kuin taloudellisesti. Indeksin kautta saadaan tarkkaa ja luotettavaa tietoa siitä, kuinka yritykset vastaavat kestävän kehityksen odotuksiin ja haasteisiin, mahdollistaen toimialakohtaisen vertailun ja edistäen toiminnan kehittämistä vastuullisuuden saralla.
Kestävyys on sähköverkkotoimialalla keskeinen tekijä, joka vaikuttaa suoraan asiakaskokemukseen ja yritysten julkiseen mielikuvaan. Sähkönsiirron kaltaisella alalla, joka on keskeinen osa jokapäiväistä elämää ja infrastruktuuria, asiakkaat odottavat, että yritykset toimivat ympäristön, yhteiskunnan ja talouden näkökulmasta vastuullisesti. Kestävä kehitys ei ainoastaan paranna yritysten mainetta vaan myös lisää asiakkaiden luottamusta ja sitoutumista. Vastuullinen toiminta, joka huomioi ympäristövaikutukset ja yhteiskunnalliset tarpeet, koetaan usein tärkeänä osana positiivista asiakaskokemusta.
Kuopion Energia voittaa yksityisasiakkaiden rankingin kokonaispistemäärällä 67,3, mikä osoittaa yrityksen menestyvän varsin hyvin asiakkaiden odotusten täyttämisessä kestävän kehityksen osalta. Toiseksi sijoittuu Vantaan Energia Sähköverkot(66,4), ja kolmanneksi Helen Sähköverkko (65,6). Näitä yhtiöitä yhdistää kyky vastata asiakkaiden kestävyyteen liittyviin odotuksiin, ja ne ovat saaneet kiitosta erityisesti vastuullisuuteen panostamisesta. Toisessa ääripäässä Carunasijoittuu rankingin alimmaksi 36,2 pisteellä, jääden poikkeuksellisen paljon toimialan keskiarvosta. Tämä heikko tulos viittaa siihen, että yhtiö ei onnistu vastaamaan asiakkaidensa odotuksiin vastuullisuuden ja kestävän kehityksen osalta. Caruna Espoo saa hieman paremman arvosanan (50,0), mutta jää silti kauas kärkiyhtiöistä.
Panostus kestävään kasvuun tulevat sukupolvet huomioiden:
Vantaaan Energia Sähköverkot sekä Helen Sähköverkko erottuvat tässä kategoriassa edukseen korkeimmalla arvosanalla 68,7 sekä 67,6, mikä viittaa siihen, että yritykset panostavat asiakkaiden mielestä myös tulevien sukupolvien hyvinvointiin. Kuopion Energia Sähköverkko sijoittuu lähelle 67,3 pisteellä, kun taas Caruna jää kauas toimialan keskitasosta ja alimmalle sijalle, vain 39,6 pisteellä ja kokien samalla huomattavan laskun (-10,5) viime vuoden tuloksesta.
Taloudellinen menestys ilman haittaa yhteiskunnalle tai ympäristölle:
Tässä kategoriassa Kuopion Energia Sähköverkko saa parhaat pisteet 67,7, ja Helen Sähköverkko sekä Vantaan Energia Sähköverkot seuravat 62,8 sekä 63,4 pisteellä. Nurmijärven Sähköverkko ja Turku Energia Sähköverkot yltävät lähelle kärkikolmikkoa.
Yhteiskuntavastuun toteuttaminen sosiaalisesti, ympäristöl-lisesti ja taloudellisesti:
Vantaan Energia Sähköverkot saa jälleen parhaat pisteet tässä kategoriassa (67,7). Maininnan arvoista on, että Kuopion 67,4 pisteen sekä Helenin 65,8 pisteen lisäksi Vaasan Sähköverkko nousee myös korkealle 64,6 pisteellä. Tämä osoittaa näiden yritysten vahvaa sitoutumista yhteiskuntavastuuseen.
Yhteenvetona voidaan todeta, että Kuopion Energia Sähköverkko, Vantaan Energia Sähköverkot ja Helen Sähköverkko ovat onnistuneet rakentamaan vahvan kestävän kehityksen profiilin, mikä näkyy korkeina asiakastyytyväisyyspisteinä. Sen sijaan Caruna on selkeästi toimialan häntäpäätä, ja sen tulokset eri kestävyyden osa-alueilla viittaavat asiakkaiden tyytymättömyyteen yrityksen vastuullisuusasioissa.
YRITYSASIAKKAIDEN ODOTUKSET VASTUULLISUUDESTA JA KESTÄVYYDESTÄ
Yritysasiakkaille suunnattu kestävän kehityksen indeksi tuo esiin tärkeitä havaintoja siitä, kuinka hyvin sähköverkkoyhtiöt vastaavat asiakkaidensa kestävyyteen liittyviin odotuksiin liiketoiminnallisessa ympäristössä. Kestävä kehitys vaikuttaa merkittävästi yritysasiakkaiden kokemuksiin ja luottamukseen, sillä toimittajien kyky toimia ympäristöystävällisesti, sosiaalisesti vastuullisesti ja taloudellisesti kestävästi on keskeinen osa pitkäaikaisia liikesuhteita sekä usein myös yritysten omien asiakkaiden odotuksia.
Kestävyysindeksissä Vantaan Energia Sähköverkot erottuu vertailun voittajana pistein 70,9, mikä osoittaa asiakkaiden arvioimaa vahvaa vastuullisuutta näiden arvostamilla osa-alueilla. Turku Energia Sähköverkot ja Helen Sähköverkko sijoittuvat seuraaviksi, 69,1 ja 68,8 pisteellä. Nämä yhtiöt ovat onnistuneet rakentamaan luottamusta ja positiivista imagoa vastuullisina toimijoina, mikä tukee heidän asiakassuhteidensa kehitystä. Toisessa päässä rankingia Caruna jää jälleen viimeiseksi, jääden 51,6 pisteen tuloksellaan toimialan keskitasosta vähemmän kuin yksityisasiakkaiden arvioissa, mutta edelleen poikkeuksellisen paljon. Asetelma osoittaa selkeää tyytymättömyyttä myös yritysasiakkaiden keskuudessa. Vaikka Caruna onkin parantanut tulostaan (+8,4), heikoimmat arviot osoittavat, että parannukset eivät riitä vastaamaan yritysasiakkaiden korkeisiin vastuullisuusodotuksiin. KSS Verkko, Caruna Espoo ja Elenia saavat hieman parempia arvioita ja sijoittuvat pisteineen kukin hyvin lähelle toimialan keskitasoa mutta jäävät edelleen melko kauas kärkisijoihin oikeuttavista tuloksista..
Panostus kestävään kasvuun tulevat sukupolvet huomioiden:
Vantaan Energia Sähköverkot saa tässä kategoriassa korkeimmat pisteet, 70,3, mikä osoittaa yrityksen vahvaa sitoutumista pitkän aikavälin kestävyyteen asiakkaidensa mielestä. Turku Energia Sähköverkot seuraa lähellä 69,8 pisteellä, Oulun Energia Sähköverkon yltäessä puolestaan 68,1, ja Helen Sähköverkon 67,9 pisteeseen. Caruna jää tässä kategoriassa viimeiseksi 53,4 pisteellä, vaikka onkin parantanut arvosanaansa (+8,3) viime vuodesta.
Taloudellinen menestys ilman haittaa yhteiskunnalle tai ympäristölle:
Vantaan Energia Sähköverkot saa jälleen parhaat pisteet 69,8, ja Helen Sähköverkko erottuu myös edukseen 68,9 pisteellä. Tämä osoittaa näiden yritysten vahvaa sitoutumista kestävään taloudelliseen toimintaan. Caruna ja Caruna Espoo jäävät tämän kategorian häntäpäähän, mikä viittaa siihen, että yritysasiakkaat kokevat niiden taloudellisen toiminnan heikommin vastuulliseksi.
Yhteiskuntavastuun toteuttaminen sosiaalisesti, ympäristöllisesti ja taloudellisesti:
Vantaan Energia Sähköverkot erottuu jälleen edukseen saaden korkeimman arvosanan 72,2, ja Turku Energia Sähköverkot seuraa 70,7 pisteellä. Tämä osoittaa, että nämä yhtiöt toimivat yritysasiakkaidensa odotusten mukaisesti ottaen kattavasti vastuuta eri osa-alueilla. Caruna jää alimmaksi ja samalla tässä kategoriassa kauimmaksi muista yhtiöistä 51,6 pisteellään, vaikka onkin osoittanut edistystä tässä kategoriassa (+9,7).
Tulosten perusteella Vantaan Energia Sähköverkot, Turku Energia Sähköverkot ja Helen Sähköverkko ovat onnistuneet saavuttamaan vahvan aseman vastuullisina toimijoina yritysasiakkaiden silmissä, kun taas Caruna kohtaa haasteita näiden odotusten täyttämisessä.
Lisätietoja tutkimuksesta:
Heidi Laitinen, maajohtaja, EPSI Rating Finland
Aiheet
Kategoriat
EPSI Rating tutkii, miten asiakkaista tulee asiakkaita ja miten he pysyvät uskollisina yritykselle. EPSI Ratingin tutkimukset selvittävät asiakkaiden kokemusten ja yrityksen kanssa käydyn vuorovaikutuksen avulla, mitä mieltä asiakkaat ovat yrityksestä. EPSI Ratingin tutkimusmenetelmä on Tukholman kauppakorkeakoulun suunnittelema ja toimii perustana puolueettomille ja luotettaville tutkimuksille.